W skrócie
Trudno dziś ustalić, dlaczego ten przepis znany jest jako spaghetti Napoli, czyli spaghetti po neapolitańsku. W samym Neapolu serwuje się go po prostu jako spaghetti z sosem pomidorowym. I jest to najprostsza, można powiedzieć, że podstawowa wersja sosu pomidorowego, który można podawać do różnych makaronów. Przyrządza się go z popularnej we Włoszech odmiany pomidorów San Marzano, które są słodkie i mają idealną konsystencję. W polskich warunkach możemy użyć odmiany Lima. Warto pozbawić pomidory miąższu z pestkami, żeby sos był mniej wodnisty. Można także użyć włoskich pomidorów z puszki – wówczas używamy całej zalewy. Za przyprawy posłużą nam jedynie bazylia i oregano. Danie jest tak pyszne, że nic więcej nie trzeba. Możemy posypać spaghetti parmezanem, choć znam Włochów, dla których będzie to już przesadą i odejściem od tradycyjnego przepisu.
Spaghetti neapolitańskie – przepis na najprostszy sos do makaronu
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 300 g spaghetti,
- 6 pomidorów San Marzano lub Lima,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżeczka oregano,
- świeża bazylia,
- łyżka parmezanu,
- oliwa.
Jak przygotować najprostszy sos do spaghetti po neapolitańsku?
- Spaghetti ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
- Pomidory sparzyłam, przecięłam na połówki i wydrążyłam pestki.
- Miąższ pomidorów rozgniotłam widelcem.
- Na oliwie podsmażyłam posiekany czosnek, po czym dodałam pomidory.
- Dusiłam pomidory 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodałam oregano i bazylię.
- Spaghetti odcedziłam i dodałam do sosu. Wymieszałam całość na patelni.
- Gotowe danie posypałam parmezanem i udekorowałam listkami bazylii.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?