MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dawniej twaróg wykonywany był z mleka owczego. Wraz ze...
fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej. Przysmaki znane nie tylko w Poznaniu

Gzik wielkopolski

Dawniej twaróg wykonywany był z mleka owczego. Wraz ze wzrostem popularności hodowli krów rozpoczęto wytwarzanie sera. Gzik wielkopolski w smaku jest wyrazisty. Może pachnieć szczypiorkiem, w zależności od tego, czym było karmione bydło. Gzik to nazwa na konkretne danie. W tym przypadku twaróg wymieszany jest ze śmietaną (lub jogurtem), który podawany jest z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami. Produkt wpisany został na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku.

Zobacz również

Mobilizacja kibiców koszykówki w Ergo Arenie!

Mobilizacja kibiców koszykówki w Ergo Arenie!

Mali artyści zachwycili na rozpoczęcie Dni Jędrzejowa [NOWE ZDJĘCIA]

Mali artyści zachwycili na rozpoczęcie Dni Jędrzejowa [NOWE ZDJĘCIA]

Polecamy

Ostródzianka straciła 17 tysięcy inwestując u fikcyjnego „maklera”

Ostródzianka straciła 17 tysięcy inwestując u fikcyjnego „maklera”

Uczcili pamięć poległego w obronie granicy, sierżanta Mateusza Sitka

Uczcili pamięć poległego w obronie granicy, sierżanta Mateusza Sitka

ZUS: ok. 37 tys. rodziców nie złożyło wniosku o wypłatę 800 plus

ZUS: ok. 37 tys. rodziców nie złożyło wniosku o wypłatę 800 plus