MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jabłka zawierają wiele witamin i składników mineralnych. To...
fot. 123rf

Takie są właściwości odżywcze jabłek. Czy warto je jeść? Kto powinien je wykluczyć ze swojej diety?

Właściwości jabłek

Jabłka zawierają wiele witamin i składników mineralnych. To między innymi witamina C, witaminy z grupy B, beta karoten, witamina E, fosforu, wapń, siarka, magnez i żelazo. Są również świetnym źródłem błonnika pokarmowego (szczególnie pektyny), który wspiera prawidłowe trawienie oraz antyoksydantów. Oczywiście zawartość wyżej wspomnianych składników różni się między sobą w zależności od odmiany czy na przykład stopnia dojrzałości.

Zobacz również

Śmiertelny wypadek w Goduszynie koło Jeleniej Góry. Wiadomo więcej o tragedii

NOWE
Śmiertelny wypadek w Goduszynie koło Jeleniej Góry. Wiadomo więcej o tragedii

Ciężki przejazd: Postomino - Chudaczewo. Remont drogi wojewódzkiej 203. Zdjęcia

Ciężki przejazd: Postomino - Chudaczewo. Remont drogi wojewódzkiej 203. Zdjęcia

Polecamy

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii

Kolejny trudny egzamin maturalny? Opinie maturzystów po rozszerzonej z chemii

Za jedyne 4 złote pozbędziesz się pryszczy i przebarwień. Wypróbuj kosmetyk z apteki

HIT DNIA
Za jedyne 4 złote pozbędziesz się pryszczy i przebarwień. Wypróbuj kosmetyk z apteki

Uczniowie po egzaminie ósmoklasisty z angielskiego: „Był tak łatwy, że aż śmieszne”

Uczniowie po egzaminie ósmoklasisty z angielskiego: „Był tak łatwy, że aż śmieszne”